Loading...

Historische romans en verhalen

Kimonomeisje

Tegen de achtergrond van historisch Amsterdam ontmoet kunstschilder George Breitner zijn model Geesje Kwak.

In het voorjaar van 1893 wordt de schilder George Breitner uit de ooglijderskliniek in Amsterdam ontslagen. Gelukkig kan hij nog zien met een sterkere bril. Toch is hij depressief. Het ontbreekt hem aan inspiratie en een geschikt atelier. Dan ontmoet hij op straat Geesje Kwak. Hij is in de ban van l’art japonais, als hij haar naam hoort, denkt hij aan 'geisha' en hij heeft zijn muze gevonden.

George Hendrik Breitner (1857-1923) was een belangrijke Nederlandse kunstschilder en fotograaf, die het dagelijks leven in Amsterdam treffend vastlegde. Met de ongeveer vijftien schilderijen ‘vrouwen in Kimono’ voegde hij een bijzondere collectie toe aan zijn oeuvre.

'Kimonomeisje' op je e-reader
'Kimonomeisje' bij de boekhandel

Riviermist

In naoorlogs Amsterdam proberen twee getroebleerde families zich staande te houden op de scheidslijn tussen goed en kwaad.

De Amsterdamse straatmuzikant Zyss zorgt voor zijn hulpbehoevende grootvader Daan. Op Bevrijdingsdag wil Zyss met zijn accordeon een hoop geld te verdienen. Dat loopt anders. Zijn honderdjarige oom Menzo besluit op die dag het familiegeheim te onthullen. Een geheim dat zijn oorsprong heeft in de oorlog. De twee jeugdvrienden Daan en Aldrik vinden een kostbaar juwelenkistje in een huis van gedeporteerde Joden. Ze verstoppen het in hun hut in het riet aan de Amstel, met de bedoeling de inhoud na de oorlog te laten taxeren. Als er in de Hongerwinter niets meer is om voor eten te ruilen, denkt Daan aan het juwelenkistje. Daan en Aldrik gaan naar de hut om het kistje op te halen en ontdekken tot hun verbijstering dat het is verdwenen. Verraad en jaloezie zet de vriendschap van Daan en Aldrik op scherp, met uiteindelijk grote gevolgen voor hun vrouwen en kinderen. In naoorlogs Amsterdam proberen de twee getroebleerde families zich staande te houden op de scheidslijn tussen goed en kwaad. Alleen Zyss met zijn simpele opgewektheid is vrij van rancune, egoïsme en afgunst. Dankzij zijn liefde voor de muziek, doet hij belangeloos het enige juiste. Riviermist is losjes gebaseerd op de opera Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner.

'Riviermist' bij de boekhandel
'Riviermist' op je e-reader
'Riviermist' als audioboek

De zucht van de Moor

Het Nederlandse 'yuppenstel' Hessel en Sanne zijn op vakantie in Andalusië. Als ze tijdens een wandeling verdwalen, ontmoeten ze deex-bankrover Ángel en zijn Engelse vrouw Betty, die in een ruïne wonen.

Hessel en Sanne brengen bij hen de nacht door. Tijdens het roken van een joint komt Ángel met een pasta, sage of the ghosts, op de proppen. Dit hallucinerend serum, afkomstig van de plant Salvia divinorum, brengt Hessel in contact met het verleden en daarmee met zichzelf. Hessel is niet afkerig van geestveranderende middelen en als geschiedenisleraar juist geïnteresseerd in het Arabisch verleden van Andalusië. Hij krijgt het serum en heeft een bizarre ontmoeting met Boabdil, de laatste sultan van Granada en diens [dode] vrouw, Morayma. Dat serum had Hessel niet moeten nemen natuurlijk, maar zo'n verzetje 'terug in de tijd' lokte hem wel aan. De relatie met Sanne en de vakantiestemming is niet te best vanwege hun terugkerend dispuut. Sanne wil dolgraag kinderen en Hessel moet daar niet aan denken. Zijn fascinatie voor het verleden verandert in een obsessie en wanneer Sanne merkt dat Hessel bij haar vandaan drijft, lopen de spanningen verder op. Onder invloed van de drug zet Hessel zijn gezondheid, en zijn relatie op het spel. Steeds vaker neemt hij iets van het serum, zonder dat Sanne het merkt. Wat volgt is een reeks van hallucinaties naar hoogtepunten uit de laatste twintig jaar van het kalifaat Granada aan het eind van de vijftiende eeuw.

Voor onze tijd,
kroniek van een Amsterdamse familie

Marjet Maks beschrijft de kroniek van haar eigen familie in "Voor Onze Tijd". Dit prachtig vormgegeven en rijk geïllustreerde boek beschrijft de geschiedenis van een gewone familie in het Amsterdam van vooral de negentiende eeuw.

Omstreeks 1784 komt een jonge bakkersknecht, Jan David auf der Macks, uit Oldendorf (Noord- Duitsland) naar Amsterdam. Hij sticht een gezin en zijn zoon en kleinzoon worden tappers, kroegbazen. Beiden sterven jong, maar hun ferme vrouwen zorgen dat hun zoons de maatschappij ingaan als degelijke handwerkslieden en kooplieden. De volgende generatie is aannemer, C.J. Maks is nauw en langdurig betrokken bij de bouw van het Rijksmuseum. Zijn zoon, Gijsbertus Maks, wordt tabakshandelaar; hij is de grootvader van de schrijfster.

Aan het begin van de twintigste eeuw trouwt hij met Marie Verschuur, een operazangeres; zij komt uit een familie van kunstenaars: schilders en schrijvers, zilversmeden en juweliers, een edelsteenslijper en een edelsteenzoeker.

Tegen de achtergrond van honderdvijftig jaar Amsterdamse geschiedenis reconstrueert Marjet Maks aan de hand van familieanekdotes, geboorte-, huwelijks en overlijdensberichten, krantenberichten en foto's de levens van haar voorouders Maks en Verschuur, met als rode draad de beroepen die zij uitoefenden.

Schrijfster en vertaalster Rita Verschuur zegt erover: "Marjet geeft de lezer een mooi tijdsbeeld en boeiende informatie die levendig en kleurrijk vervlochten is met haar familiegeschiedenis."

Schrijfster Nelleke Noordervliet, als betrokkene bij het Rijksmuseum: "Het is een feest om met Marjet Maks door oud Amsterdam te lopen en haar familie te leren kennen. Intussen steek je heel wat op van het gewone en artistieke reilen en zeilen in de hoofdstad. Sprankelend, informatief, empathisch. Het volle, warme, complexe, lieve leven stijgt op uit de bladzijden van Voor Onze Tijd."

  • Lees het eerste hoofstuk op ISSUU
  • Top