Loading...

Columns

De laatste herder

eerder verschenen in Vruchtbare Aarde

De NBD-biblionrecensie

Stel vertrekt in 2000 uit Nederland en begint een bed and breakfeast in een Spaans bergdorp. Ze zijn nog op tijd om de oprukkende beschaving en daarmee gepaard gaande verdwijning van tradities, naast het dagelijkse leven, vast te leggen. We maken het oogstfeest en dat van de zwarte Madonna mee, ervaren hoe Rafael zich ontdoet van zijn jachthond en hoe een 77-jarige twee vrouwen aan zijn dating overhoudt. Als we het boek omdraaien (het is uitgevoerd als keerdruk), staan er gerechten uit de streek zoals lasagne van aubergine en kweeperenmousse in. Marjet Maks heeft een aantal verhalen eerder in het tijdschrift Vruchtbare Aarde gepubliceerd. De gebundelde verhalen over het barre en soms eenzame leven in een kleine gemeenschap zijn aangename kost, zeker in combinatie met de originele recepten. Ideaal als voorbereiding op een verblijf op het Spaanse platteland. Met verschillende foto's zoals de processie met het beeld van Christus en van personen die in het verhaal voorkomen. bestel het boek hier:

 • e-book bij Amazon
 • papierenboek

 • Vruchtbare Aarde
 • Zonder herder

  In de herfst van 2009 verscheen in Vruchtbare aarde mijn eerste column. Het verhaal van de laatste herder in het Spaanse bergdorp in de Sierra Nevada waarin ik woon. Vele columns volgden over het leven van de dorpelingen hun gebruiken en hoe ik me daar met mijn man, honden en guest house een plek tussen verwierf. In 2014 maakte ik een verzamelbundel van deze columns en recepten met de titel: De laatste herder. Dit is de tweede verzamelbundel met columns over de veranderende tijd in het Spaanse bergdorp. Een dorp dat stiller wordt. De stal van de schaapherder is leeg, de laatste herder is dood.

  Het authentieke Spaanse boerenleven in het bergdorp is zo goed als voorbij. Het platteland loopt leeg, het dorp Mairena wordt stiller. De bed & breakfast Viña y Rosales heeft niet te klagen. Dankzij Booking.com en Tripadvisor wordt het dorp druk bezocht door toeristen. Het zijn veranderende tijden, toerisme is booming, toch uit ik ook mijn zorg over de klimaatverandering die duidelijke invloed heeft en mijn veertigste column gaat over het basisinkomen.

  De oplossing van veel problemen in deze maatschappij. Lees de column


  Bestel Zonder herder hier:

 • e-book bij Amazon.nl
 • papierenboek
 • Vruchtbare Aarde
 • Top