Loading...

Schaduwreis

koepelroman

Dertien auteurs schrijven koepelroman

Dertien gevestigde auteurs schreven samen de roman Schaduwreis. Hierin volgt de jonge Nadine een spoor van ansichtkaarten, die haar vader haar ooit stuurde uit dertien landen. Ze reist naar elk land en met haar komst maakt ze, zonder dat ze dat weet, iets los in de levens van de mensen bij wie ze verblijft. Het bijzondere is dat Nadine in alle verhalen slechts een passante is. Elk verhaal staat op zichzelf terwijl de overkoepelende verhaallijn van Nadine zich op de achtergrond ontwikkelt.

Het idee

De auteurs, die elkaar via social media kennen, besloten om samen iets te schrijven naar aanleiding van de roman Eilandgasten van Vonne van der Meer. Daarin staan de verhalen van de gasten van een vakantiehuis centraal, met als rode draad de schoonmaakster. Al brainstormend kwamen de schrijvers op het idee van een 23-jarige vrouw die na de dood van haar moeder een doos vindt met daarin ansichtkaarten die aan haar zijn gericht. Ze zijn afkomstig van haar vader, die ze nooit heeft gekend. Ze besluit het spoor terug te volgen om zo iets over haar vader te weten te komen.

De uitwerking

De route die de schrijvers uitstippelden in Europa begint in Ommen. Elke auteur nam een land en daarmee een verhaal voor zijn rekening. Het perspectief ligt steeds bij de gastheer of -vrouw, die de jonge Nadine met haar rugzak onderdak verleent. Haar komst verandert iets wezenlijks in hun leven. Het overkoepelende thema in elk verhaal is ‘deceptie’.

Samenwerking

Het opzetten en samenstellen van deze bijzondere romanvorm vergde natuurlijk veel overleg. De verhalen moesten binnen de verhaallijn van Nadine overal op elkaar aansluiten en de opbouw moest logisch en geloofwaardig zijn. Soms werden er concessies gedaan als bijvoorbeeld de reistijd niet klopte. De ervaren auteurs, die allemaal al eerder gepubliceerd hebben, lazen en becommentarieerden elkaars verhalen grondig. Ook schakelden zij enkele externe proeflezers in. Ten slotte kwam er een redactieronde en een ronde om alle details kloppend te maken en Nadine als continu personage neer te zetten. In een van de overleggen viel de term ‘koepelroman’ die perfect bij dit boek past. Ook de titel kwam zo naar voren: Schaduwreis.

Fragment:

Koesterend hief Mari haar gezicht naar de zon. De vacht van de pup streek langs haar been. Haar voet voelde kaal. Hij had haar slof weer eens te pakken. ‘Doggie.’ Zacht knipte ze met haar vingers. Ze was vergeten hoe ze hem genoemd had. Zijn koppie was schattig met die witte vlek op zijn kruin en de zwarte flaporen die steeds voor zijn ogen vielen. Ineens wist ze zijn naam weer: ‘Ears! Ears, come!
Met een wiebelkontje kwam het beestje naar haar toe en begon aan haar vinger te knabbelen. Camilla’s stem naderde. Ze praatte druk. In het Nederlands. Wat zei ze? Moest ze iets doen? Opstaan? Wassen? Eten? Ja eten; ze legde haar hand op haar lege maag.
‘Aunti Mari, we hebben een gast.’ Camilla dook naast haar op.
‘Een gast? Heb je boodschappen in huis?’
‘Natuurlijk, maak je geen zorgen.’ Camilla’s hand kneep zacht in haar schouder.
‘Zijn de bedden schoon?’
Camilla lachte, een beetje kleinerend. Deed ze vaker de laatste tijd, vond Mari. Ineens zat ze in de schaduw. Er stond iemand voor haar. Tegen het licht in zag ze een hoofd met een bos gouddraad dat in de knoop leek te zitten.
‘Mari, dit is Nadine.’ Camilla droeg haar schort. Haar eigen oude schort. Dat ze met de vrouwen in het dorp had gemaakt, allemaal hetzelfde ruitje. Hoelang was dat geleden? Tegenwoordig kon ze vandaag niet van gisteren en morgen onderscheiden. Morgen? Ja, net als gisteren. Namen, daar had ze ook geen hoofd meer voor.
‘Dag eh, eh… kennen we elkaar?’ Mari tilde haar hand op.
‘Je kent haar niet. Nadine heeft een lange reis achter de rug, ze was in Frankrijk en is met de bus hierheen gereisd. Ze komt een paar dagen op je passen, Mari.’

Lees hier mijn blog

De auteurs

Iris Boter  - Nederland
Marjan Brouwers - Schotland
Micha Meinderts - Engeland
Ineke Kraijo - Ierland
Marleen Schmitz - Luxemburg
Jeanine Erades - Frankrijk
Marjet Maks - Spanje
Mieke van Wieringen - Italië
Cora de Vos - Duitsland
Bianca Nederlof - Denemarken
Svea Ersson - Zweden
Helga van Kooten - Noorwegen
Petra Kruijt - IJsland